De geschiedenis van de Wagyu koe.
En de derde Wagyu koe was Nashi.
De tweede Wagyu koe was Irochima.
Uitgebreide uitleg afstamming Irochima.
In de vaderlijn van Irochima komen we twee zeer interessante stieren tegen nl. Kedaka en
Kitateruyasu-doi.
Dat betekent dat twee bloedlijnen bij elkaar komen; De historische Tajima lijn (stier Kitateruyasu-
doi) die dieren geeft met excellente marmering en de Kedaka lijn die maat en groei geeft. En
zoals we al eerder hebben gezien zijn deze eigenschappen sterk verankert in deze bloedlijnen.
Aan de vaderskant van Kiyoyasu zien we dat Kedaka zelfs tweemaal is vertegenwoordigd via zijn
vader Housan, waarbij dan nog moet worden vermeld dat er via de moederlijn van Kedaka ook
nog Tajima bloed stroomt.
Aan moederskant van Kiyoyasu is nog vermelding waardig dat Kitateruyasu-doi (die deel uitmaakt
van de Tajima lijn) een schofthoogte heeft van 1.40m. Maat en marmering zijn hier al mooi bij
elkaar gekomen!
Voor informatie over de bloedlijnen aan de kant van de moeder van Irochima verwijs ik u graag
naar de beschrijving van Ille hierboven.
Uitgebreide uitleg afstamming Ille;
Gaan we de pedigree van Ille nader bestuderen dan zien we dat er drie bloedlijnen bij elkaar komen nl.:
De Fujiyoshi-, de Tajima- en de Kedaka lijn. Ik zal het u uit gaan leggen.
Aan vaderskant zien we dat bij Itomichi twee bloedlijnen bij elkaar komen; de Fujiyoshi lijn (stier Dai 14
Shigeru) en de Tajima lijn (moeder Dai 9 Itozakura). Zij brachten samen Dai 7 Itozakura voort en die is
zonder twijfel een van de meest invloedrijke stieren ooit.
De Tajima lijn is beroemd vanwege de excellente vererving van zacht, goed gekleurd en gemarmerd
vlees.
Het nageslacht van de Fujiyoshi lijn is bekend om zijn grote dieren, goede groei per dag (1.02 kg/dag)
wat zelfs vandaag de dag een buitengewone prestatie is.
Dai 9 Itozakura heeft dat allemaal in zich en hij markeert het begin van een nieuwe lijn; de Itozakura lijn.
Hij was zo bijzonder dat zijn afbeelding op een Japanse telefoonkaart heeft gestaan!
Hij heeft deze eigenschappen doorgegeven aan zijn nageslacht; Itomichi en zijn zoon Itomichi 1/2 die
wereldfaam hebben verkregen vanwege hun vererving van marmering en maat.
Aan moederskant (Illabo Kiseki) komen we weer Dai 9 Itozakura tegen via zijn kleinzoon Itomichi 1/2.
Dat betekent dus lijnen teelt met de genetische top! De overgrootmoeder Yuriko is een telg uit de
Kedaka lijn. Die lijn is beroemd vanwege grote dieren die goed groeien met hoge vlees kwaliteit en
goede voer efficiëntie met behoud van fijne marmering. Ille heeft de maat van Kedaka meegekregen,
want ze heeft een heuphoogte van 1.38m, een heupbreedte van 50 cm en een borstomvang van 2.36m!
We zien ook Monjiro en zijn zoon Michifuku die allebei wereldfaam hebben verkregen wat betreft de
vererving van fijne marmering. Die hebben ze niet van een vreemde want de vader van Monjiro is
Yasumi Doi en die is weer van de Tajima lijn.
Ook Nashi heeft een interessante afstamming:
Haar vader is Asayaka Shinnen waar wij al nakomelingen van hebben gehad die buitengewoon
goed waren wat betreft fijne marmering en vleesstructuur. Dat is geen wonder want als we zijn
bloedlijn bestuderen zien we dat hij via Fukutsuru tweemaal terug voert op Yasumi-Doi, de
beroemde telg uit de Tajima-lijn die we ook tegenkwamen bij Ille en Irochima.
De grootvader van Fukutsuru is nl. Yasumi-Doi en de vader van Monjiro is ook Yasumi-doi.
Aan moederskant komen we Yasumi-Doi ook weer tegen middels zijn zoon Monjiro.
Er is dus lijnen teelt toegepast met de genetische top!
De liefhebbers van geschiedenis neem ik een klein momentje terug in de tijd en wel
naar het jaar 1310; toen is de beroemde Tajima bloedlijn ontstaan. (zie afbeelding)
Tajima was een oude provincie in Japan (het tegenwoordige Hyogo) waar deze
bloedlijn is ontstaan. De stad kobe ligt in deze provincie vandaar dat het ook wel
“Kobe-beef” wordt genoemd. Het is een beschermde merknaam; Men mag alleen
het vlees “Kobe”noemen als het daar is gefokt, gevoederd en geslacht is.
Japanners waren (en zijn nog steeds al wordt het minder) viseters en hielden hun
runderen eigenlijk alleen voor het werk op de rijstvelden en voor transport in de mijn-
en bosbouw. De Wagyu’s werden gefokt om hun spierkracht en
uithoudingsvermogen en ze moesten mak zijn. Vandaar dat ze meer spieren op de
schouder ontwikkelde dan op de achterhand.
In vroeger tijden was het voor de gewone Japanners verboden om vlees te eten. Dat prvilege was
voorbehouden voor het keizerlijke hof.
Het waren de Shoguns (Japanse soldaten) die ontdekten dat ze sterker werden door het eten van vlees!
En die namen hun nieuwe gewoonte om vlees te eten mee naar hun eigen dorpen. Zo kreeg de Japanse
keuken nieuwe invloed.Het Wagyuvlees werd in die tijd al geroemd om zijn bijzondere smaak en gezonde
eigenschappen, want het fraai gemarmerde vlees zit vol onverzadigde - dus gezonde - vetten!
Hoeve Galouppe Wagyu